[...] już istniejących włókien kolagenowych, 4) Niewłaściwa, uboga w składniki odżywcze (witaminy, mikro- i makroelementy) dieta. Dużą rolę odgrywa tu zwłaszcza niedostateczna ilość cynku, 5) Skłonności genetyczne- istnieje prawdopodobieństwo, iż jeśli u matki obecne są rozstępy, to mogą pojawić się one również u jej córki; Predyspozycje do [...]
[...] sceptycyzmu należy podchodzić do uzupełniaczy takich jak peptydy glutaminowe, gdyż jest to nic innego jak hydrolizowany gluten pszenny. Może on faktycznie zawierać pewną ilość glutaminy, jednak jej wpływ na formę jest mocno przeceniany. Jeżeli szukasz białka bez laktozy to polecamy NOWOŚĆ od ALLNUTRITION - WHEY LACTOSE FREE [...]
[...] czyli taki który zawiera węglowodany, białko i tłuszcz. W zależności od znajomości swojego organizmu i celu sylwetkowego możemy wprowadzać modyfikację i tak np. zwiększając ilość węglowodanów na noc zapewnimy sobie lepszy sen i regenerację. Zmniejszając je możemy wspomóc naszą redukcję (choć nie jest to reguła, ponieważ redukcja może przebiegać [...]
[...] pełnowartościowe białko i tłuszcze. Już w latach 50/60'tych bazowano na tym produkcie i kulturyści ze złotej ery potrafili jeść dziennie po 8-10 jaj. Co ciekawe, większą ilość wartościowego białka zawiera żółtko, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy oddzielając żółtko od białek i wyrzucając te pierwsze. W ten sposób pozbawiają produkt [...]
[...] a następnie podzielić uzyskane kalorie na makroskładniki. Zalecane ilości to 2 g białka, 1 g tłuszczów i reszta pozostałych kcal z węglowodanów. Kiedy mamy już wyliczoną ilość składników odżywczych skupić się powinniśmy na tym, z czego je pozyskiwać. Do najlepszych źródeł makroskładników zaliczamy: - białka: [...]
[...] 400 kcal. Następnie dzielimy otrzymany wynik na zalecane ilości makroskładników: 2 g białka/kg masy ciała, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów i ustalamy pasującą nam ilość posiłków. Kcal i makroskładniki możemy podzielić po równo na każdy z posiłków lub ew. inaczej, jeżeli tak nam pasuje. Warto pamiętać o tym, na jakich źródłach [...]
[...] i nie działa na takiej zasadzie, że jak będziesz brał, to będą jakieś super efekty. To jest zupełnie inaczej. Białko to budulec i podczas treningu musisz dostarczać pewną ilość tego białka, żeby mięśnie mogły się budować. A to ile zbudujesz, zależy od wielu czynników - trening, odżywianie, odpoczynek, uwarunkowania genetyczne, itp. Ale jeżeli [...]
[...] przypadku nasza dieta, czyli to, co spożywamy w ciągu dnia. Składają się na to różnego rodzaju źródła składników odżywczych: białka, tłuszczów i węglowodanów, czyli ogólnie ilość energii w postaci kalorii. Ważne jest to, aby opierać swoją dietę o jak najlepsze jakości źródła makroskładników. Dieta bazować powinna na produktach jak najmniej [...]
[...] równe. Bo mimo, że to wbrew matematyce, to na kaloriach pochodzących z wysoko przetworzonej żywności zawierającej mnóstwo cukrów prostych możesz zyskiwać wagę, a gdy ta sama ilość kalorii będzie pochodziła z produktów nieprzetworzonych o wysokiej zawartości białka i błonnika (z którymi organizm musi się odrobinę "namęczyć"), to waga może spadać. [...]
Domel85 - jezeli liczyc sie z pieniedzmi to dla mnie kolejnosc jest taka: najpierw odpowiednio zbilansowana dieta - jezeli nie jestes w stanie dostarczyc odpowiedniej ilosci pelnowartosciowego bialka a takze weglowodanow to uzupelniasz diete odzywkami bialkowymi (nie ma tez co sie rzucac odrazu na izolat bialka serwatkowego - ovopol to dobry wybor [...]
Bardzo często w przepisach, zwłaszcza tych dotyczących słodkich wypieków, ilość mąki podana jest w szklankach. Dlatego dobrze wiedzieć, ile gramów mąki mieści „szklanka”. Jeszcze kilkanaście lat temu w każdym domu znajdowały się podobne, standardowe szklanki. Stąd pewnie tak duża popularność podawania składników w przepisie za pomocą miary [...]
Zazwyczaj osoba aktywna fizycznie potrzebuje od 2 g białka na 1 kg masy ciała w ciągu dnia. Jest to ilość, która zapewnia utrzymanie homeostazy ciała ludzkiego i pozwala na pokrycie dodatkowych wymogów suplementacyjnych ze względu na wysiłek fizyczny. Dla przykładu osoba trenująca o masie ciała 70 kg, musi na dobę zjeść 140 g protein, aby wszystko [...]
smpa: inaczej... sam posiłek jest OK. Ilość składników oczywiście proporcjonalna do stażu/masy. Wiesz... Piotr Głuchowski ostatnio ujawnił, że czasami w diecie dochodzi do 500g tłuszczy dziennie. Wydaje mi się oczywistym, że nie każdy wypije butelkę oliwy, co nie znaczy, że nie może np. 10-20g. Tak samo Piotr podchodzi pod 4g białka na kg. Ergo - [...]
aczkolwiek dlaczego stronisz od mięsa Mięso będzie się pojawiać 3x w tygodniu. Czytałem że to optymalna ilość. Ani za często ani za rzadko, prawda? Bardzo chętnie jadłbym częściej bo bardzo lubię, ale tylko z rozsądku chcę to ograniczyć. Wołowinę, zwłaszcza steki, bardzo lubię i chyba faktycznie zaplanuję ją 1x w tygodniu. Czytałem, żeby [...]
[...] ale również bazować na produktach jak najmniej przetworzonych. Redukcja tkanki tłuszczowej niczym tutaj nie różni się od budowania masy mięśniowej. Wyjątek stanowi ilość kcal. Aby redukować, spożywać musimy mniej, niż wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Można je wyliczyć tutaj: [...]
[...] przyłożyć się bardziej do jej ułożenia i przede wszystkim trzymania się jej założeń. Twoi celem jest budowa masy mięśniowej. Zdecydowanie należy uważać w takiej sytuacji na ilość kcal w diecie. Szczególnie że masz aż 20% tkanki tłuszczowej. W takiej sytuacji można skończyć z większym obwodem w pasie niż w klatce piersiowej. Dobrej jakości [...]
Dla ułatwienia sobie życia proponuję liczyć i zaokrąglać najważniejsze makro w istotnych i prostych produktach spożywczych, robię tak od pewnego czasu i nie dość, że ułatwia to znacznie liczenie i nie potrzeba marnować czasu na jakieś aplikacje, kalulatory, zeszyty itd. to na dodatek poprawiasz liczenie w pamięci ;-) i szybko można wprowadzać [...]
[...] maksymalizacja spalania tłuszczu to nie należy niczego w ich trakcie spożywać poza wodą i tyle. W 100 gramach białka serwatkowego może być z 5 gram węglowodanów total, więc jak bierzesz 30-50 gram takiego białka to dostarczasz mniej niż 3 gramy węgli łącznie, z których jedynie część to laktoza - ilość bez absolutnie żadnego praktycznego znaczenia
[...] tyle białka w jednym posiłku. Jednak najlepiej jest rozłożyć spożywanie białka na równe ilości przez cały dzień. Dzięki temu będziesz mógł utrzymywać anaboliczny sygnał przez dłuższy czas, gdyż zgodnie z badaniami najbardziej optymalne ilości białka na posiłek znajdują się w ilości między 20g, a 40g. Wyższa ilość nie zwiększa tego sygnału.
[...] Od niego odjąć około 300 kcal i otrzymany wynik podzielić na makroskładniki: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Następnie podzielić na ilość posiłków, która nam odpowiada. Spożywać z kolei należy źródła makroskładników z zalecanych źródeł: - źródła białka: [...]